Διαδικασίες μετά το θάνατο συγγενικού προσώπου

Διαδικασία και ενέργειες κληρονόμων μετά το θάνατο συγγενικού προσώπου

Τα βασικά έγγραφα που χρειάζονται σε πολλά αντίγραφα είναι :

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό πλησιεστέρων (εγγυτέρων) συγγενών

Η διαδικασία πραγματοποιείται από ένα τουλάχιστον κληρονόμο ή από εγγύτερο συγγενή.

Ενέργειες κληρονόμων για δήλωση θανάτου στον Ασφαλιστικό φορέα

Ένας από τους κληρονόμους θα πρέπει να δηλώσει στον ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κλπ) διακοπή ασφάλισης και διακοπή καταβολής σύνταξης. Στην περίπτωση που έχετε καθυστερήσει να το κάνετε, δε θα πρέπει να κάνετε ανάληψη των ποσών σύνταξης από την τράπεζα μετά την ημερομηνία θανάτου, καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα ζητήσει πίσω καταβληθέντα ποσά που δόθηκαν εκ παραδρομής.

Επιπλέον μπορεί να αιτηθεί επιστροφή ποσών για τα έξοδα κηδείας, αρκεί το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το γραφείο κηδειών να έχει κοπεί στα στοιχεία του κληρονόμου που κάνει την αίτηση. (Τώρα ηλεκτρονικά λόγω covid)

Εάν κατοχυρώνει δικαίωμα ο συγγενής ή χήρος-α, μπορεί να καταθέσει αίτηση για μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου. (Τώρα ηλεκτρονικά λόγω covid)

Ενέργειες κληρονόμων για δήλωση θανάτου στην Εφορία

Διακοπή ΑΦΜ : Υποβάλλεται δήλωση θανάτου-διακοπή ΑΦΜ φυσικού προσώπου στο μητρώο της εφορίας που ανήκε ο θανών με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Νέο έντυπο δήλωσης-μεταβολής ατομικών στοιχείων Δ210 για μεταβολή στοιχείων θανόντος, συμπληρωμένο με τα στοιχεία και τις σχέσεις φορολογούμενου (για τους συγγενείς-κληρονόμους)
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό πλησιεστέρων (εγγυτέρων) συγγενών
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών μπορείτε να τα παραλάβετε με τη αίτηση από το Δήμο ή τα ΚΕΠ.

Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, χρειάζεται ακριβές αντίγραφο της και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης από την ήδη δημοσιευμένη χρονικής διάρκειας εντός 2 μηνών.

Εάν ο θανών ήταν επιτηδευματίας, η διακοπή δραστηριότητας υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην εφορία που ανήκε η επιχείρηση με προθεσμία έως 30 ημέρες από τη λήξη της  προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.

Σπύρος Μέγγουλης

Σχολιάστε